Wat is Succes-Meester?

Soms is het goed om te dromen en te wachten tot het komt, en vaak is het beter om wakker te worden en te pakken wat je wilt.

Wij zijn Succes-Meester en dit is het eerste bericht dat ik op onze blog, www.succesmeester.com, heb gepubliceerd. Mijn naam is Max Giezen, oprichter en beheerder van Succes-Meester, en ik verwelkom je met veel enthousiasme. Ik ga je vertellen wat het betekent om een ‘succesmeester’ te zijn, wat Succes-Meester voor jou kan betekenen en wat mijn visie op Succes-Meester is voor de toekomst.


Wat betekent het om een meester van succes te zijn?

Ik verdeel dit deel in drie delen. In het eerste deel definiëren we het woord “succes“, daarna definiëren we het woord “meester“, en ten slotte definiëren we het woord “succesmeester“.

Wat betekent ‘succes’?

‘Succes’ wordt gewoonlijk op verschillende manieren begrepen. Het concept dat Succes-Meester hanteert, wordt geïntroduceerd door de definitie van ‘succes’ uit het boek van Earl Nightingale, The Strangest Secret:

“Succes is de vooruitstrevende realisatie van een waardig doel of ideaal.”

Earl Nightingale

Als ik de betekenis van het woord ‘succes’ wil achterhalen, wil ik vooral weten welke woorden van het citaat wel of niet nodig zijn voor het basisbegrip van het woord ‘succes’. We beginnen met het elimineren van enkele bijvoeglijke naamwoorden, en dan krijgen we het volgende: “Succes is de realisatie van een doel of ideaal.” Dit is al wat korter en duidelijker: ‘Succes’ is “het realiseren van een doel of ideaal.” We kunnen deze zin ook verkorten, en dat komt er op neer dat ‘succes’ tenminste “realisatie” is.

Voor het woord ‘realisatie’ gebruiken wij het Van Dale woordenboek van de Nederlandse taal. Dit zijn de vondsten:

 • Realisatie: de handeling van het besef.
  1. Een handeling van uitzoeken of bewust worden.
   • Hij kwam tot het verrassende besef dat hij de waarheid nooit echt had gekend.
  2. De daad van echt maken.
   • Hij bleef niet lang genoeg in de buurt om het idee gerealiseerd te zien.
   • De realisatie van het plan heeft enkele jaren geduurd.

Wat ik zo opmerkelijk vind aan deze definitie, is dat het woord ‘realisatie’ verwijst naar twee verschillende werelden, namelijk de mentaal denkende wereld en de fysiek-praktische wereld. We weten nu dat ‘succes’ niet alleen gaat over een fysieke handeling in de praktijk, zoals het maken van pannenkoeken, en niet alleen over een mentale gedachte in het hoofd, zoals het denken aan het maken van pannenkoeken. ‘Succes’ is een combinatie van beide. We gebruiken een eenvoudig voorbeeld om het te illustreren:

Jana wil om vijf uur (doel) bij de apotheek zijn, en ze wil om kwart voor vijf vertrekken. De afstand tussen haar start- en eindpositie is vijf kilometer. Om haar tijdsdoel te halen, wil Jana dat ze tijdens de rit gemiddeld 20 kilometer per uur fietst (ideaal). Jana vertrekt, en ze gebruikt haar kracht om op tijd (vooruitstrevend) bij de apotheek te komen.

Met dit voorbeeld zijn we bijna klaar met het afronden van de betekenis van het woord ‘succes’. Tot nu toe weten we dat Jana enigszins succesvol is omdat:

 • Ze beseft dat ze een idee wil realiseren;
 • Ze het idee in werkelijkheid realiseert;
 • Ze de realisatie op een vooruitstrevende manier denkt en doet;

Ten slotte streeft ze naar de realisatie van een doel of ideaal dat waardig is. Wat Jana nastreeft, is per definitie wat waardig is. We hebben ‘succes’ ingepakt en we sluiten het af met een persoonlijke definitie:

“Jouw persoonlijk succes is het gerealiseerde vermogen dat vanuit je eigen wensen en acties streeft naar wat voor jou belangrijk is.”

Succes-Meester.
Wat betekent ‘meester’?

Aangezien ik mijn leraar in het basisonderwijs een “meester” heb genoemd, neem ik aan dat een aanzienlijk deel van de mensen hun leraar in het basisonderwijs ook “meester” heeft genoemd. Als Succes-Meester verwijzen wij niet naar deze betekenis van het woord ‘meester’. We hebben het ook niet over een meester die over zijn dienaren regeert. Bovendien is een meester in succes niet exclusief voor heren, aangezien alle mensen hun eigen succes kunnen beheersen.

Met ‘meester’ verwijzen we naar enkele bevindingen van verklaringen van concepten voor de manieren waarop de vorm van het woord ‘meester’ wordt gebruikt:

 • ‘Meester’ in de zin van een bijvoeglijk naamwoord / zelfstandig naamwoord:
  1. Beschikken over een zeer hoog niveau van vaardigheid of bekwaamheid.
   • Je hoeft geen karatemeester te zijn om jezelf te verdedigen.
 • ‘Meester’ in de zin van een werkwoord:
  1. Verwerft volledige kennis of vaardigheid in (een onderwerp, techniek of kunst).
   • Ronaldo en Messi hebben het voetbal gemeesterd.
  2. Controle nemen over, iets overnemen; Overwinnen:
   • Ik ben erin geslaagd mijn angsten te overmeesteren.

Het interessante van deze betekenissen van ‘meester’ is dat ze niet kunnen worden begrepen zonder beweging en groei. Een karateka zal duizenden uren besteden aan het perfectioneren van zijn vechtvaardigheden om uiteindelijk een karatemeester te worden. Ronaldo en Messi zijn van kinds af aan begonnen met voetballen en spelen momenteel als voetbalmeesters. En de persoon die angsten heeft, gaat rechtstreeks naar zijn angsten met een open houding om die angsten te overmeesteren.

We combineren onze bevindingen en definiëren het woord ‘meester’ op een persoonlijke manier:

“Je bent ergens meester in als je brede en diepe kennis en ervaring hebt met iets dat je kunt demonstreren door middel van een relevante vaardigheid of bekwaamheid in een omgeving die je beheerst en controleert.”

Succes-Meester.
Wat betekent ‘succesmeester’?

De betekenis van het woord ‘succesmeester’ bevat de twee gemeenschappelijke definities van ‘succes’ en ‘meester’. Een eerste indruk is mogelijk in combinatie van de twee:

 1. De succesmeester is een persoon die nadenkt over wat voor hem of haar belangrijk is;
 2. De succesmeester consolideert zijn of haar belangen door ze te profileren als zijn of haar eigen doelen en idealen;
 3. De succesmeester werkt aan zijn of haar eigen doelen en idealen door vooruitstrevend te denken en te handelen in de richting van het pad dat zijn of haar doelen en idealen realiseert;
 4. De succesmeester verwerft uitgebreide en diepe kennis en ervaring tijdens de voortdurende realisatie van zijn of haar eigen interesses;
 5. De succesmeester specialiseert zich door zijn of haar kwalitatieve en kwantitatieve groei tijdens zijn of haar progressieve realisatie van een relevante vaardigheid of bekwaamheid die hij of zij belangrijk acht;
 6. De succesmeester beheerst en controleert zijn of haar omgeving door te beseffen hoe hij of zij geleidelijk zijn of haar vitale doelen en idealen kan realiseren vanuit zijn of haar eigen vrijheid;
 7. De succesmeester opereert vrij, ondanks zijn of haar en wereldse beperkingen, vanuit de drive die zijn of haar wilsvermogen realiseert.

Zoals we zien, zijn er enkele woorden die niet werden onthuld tijdens de uiteenzetting van de betekenissen van ‘succes’ en ‘meester’. Het zijn woorden die pas ontstaan ná de creatie van de combinatie van beide, en dat zijn de woorden “vrijheid“, “beperkingen“, “drive“, “wilsvermogen“. Wat ‘vrijheid’ onder andere in zijn volle begrip betekent, laat ik achter voor een andere blogpost van Succes-Meester.


Wat kan Succes-Meester voor jou betekenen?

Onze betekenis voor jou is aan jou. We willen onze eigen gebouwde betekenissen niet toedienen zoals een dokter het vaccin aan de patiënt toedient. Wat Succes-Meester doet, is interpreteren wat een succesmeester is. In deze blog leggen we onze verzamelde betekenissen vast en combineren we onze creatie met kennis en ervaring om daadwerkelijk een succesmeester te worden. We theoretiseren als het ware en zetten dat om in zijn pragmatiek.


Wat is mijn visie op Succes-Meester voor de toekomst?

Mijn visie voor de nabije toekomst is dat Succes-Meester periodiek aan de wereld verschijnt. Hiermee bedoel ik dat we regelmatig posten op onze blog, dat we die berichten communiceren op onze sociale mediakanalen, dat we onze blog delen met onze verwante vrienden, familie en collega’s, en tot slot, tijdens alle bewegingen, blijven we ons concentreren op het verzamelen en het delen van informatie over onderwerpen die passen bij levensstijl van de succesmeester. Uiteindelijk willen we een levendige community opbouwen die onder andere dient om de leden te inspireren en te stimuleren zodat wij als Succes-Meester anderen helpen hun eigen levensreis te maken.

Als je geïnteresseerd bent in de levensstijl van de succesmeester, in mensen die ermee omgaan, of als je geïnteresseerd bent in onze volgende blogpost, volg dan minstens één van onze sociale mediakanalen, of abonneer gratis en ontvang nieuwe berichten direct naar je inbox:

Ontvang nieuwe berichten rechtstreeks in je inbox.

Gepubliceerd door Max Giezen

Oprichter en beheerder www.succesmeester.com

2 gedachten over “Wat is Succes-Meester?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: